maanantai 29. tammikuuta 2018

Rakkautta ei voi vaalia eikä tuottaa

"Ponnistus voi tuoda ruoan suuhusi, mutta se ei voi herättää ruokahalua. Se voi pitää sinut vuoteessa, mutta se ei voi saada sinua nukahtamaan. Se voi saada sinut paljastamaan salaisuuden toiselle, mutta se ei voi saada aikaan luottamusta. Se voi pakottaa sinut sanomaan kohteliaisuuden, mutta se ei voi tuottaa aitoa ihailua. Ponnistus voi saada aikaan palvelevia tekoja, se on voimaton synnyttämään rakkautta tai pyhyyttä. Vaivannäön avulla voi saavuttaa vain hillintää, ei aitoa muutosta ja kasvua. Muutoksen saa aikaan havahtuminen ja ymmärtäminen. Ymmärrä tyytymättömyyttäsi, niin se katoaa - tuloksena on onnellisuuden tila.

Ymmärrä ylpeyttäsi, niin se lakkaa - tuloksena on nöyryys. Ymmärrä tyytymättömyyttäsi, niin se katoaa - tuloksena on onnellisuuden tila. Ymmärrä pelkojasi, niin ne sulavat - seurauksena on rakkauden tila. Ymmärrä riippuvuuksiasi, niin ne häviävät - seurauksena on vapaus.

Rakkaus, vapaus ja onnellisuus eivät ole asioita, joita voit vaalia ja tuottaa. Et edes pysty tietämään, mitä ne ovat. Voit vain tarkastella niiden vastakohtia ja aiheuttaa tarkastelusi avulla näiden vastakohtien kuoleman."

Anthony De Mello

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti