lauantai 24. joulukuuta 2016

Ymmärtäminen tietää egon kuolemista

"Ajattele kauhua, joka valtaa rikkaan miehen, kun hän näkee köyhien surkean tilanteen. Ajattele vallanhimoisen diktaattorin järkytystä hänen katsellessaan sortamansa kansan ahdinkoa ja kiihkoilevan fanaatikon pelkoa hänen nähdessään vakaumustensa valheellisuuden, sen miten huonosti vakaumukset käyvät yksiin tosiasioiden kanssa. Ajattele sitä järkytystä, joka kohtaa romanttisesti rakastuneen, kun hän ymmärtää, ettei hän rakastakaan rakastettuaan, vaan kuvaansa hänestä.

Tästä syystä ymmärtämisen teko on ihmiselle kaikkein kivuliain tehtävä, teko, jota hän eniten pelkää. Rakkaus syntyy ymmärtämisen yhteydessä, tai vielä täsmällisemmin: ymmärtämisen teko on rakkautta.
Egoparkasi yrittää epätoivoisesti viedä herkkyytesi terän, koska sen puolustusmekanismit ovat paljastuneet, eikä sillä ole enää suojaa eikä mitään, mihin tarttua.
Jos joskus annat itsellesi luvan ymmärtää, se merkitsee kuolemaasi. Siitä syystä rakkaus on niin hirvittävää, sillä rakastaminen merkitsee ymmärtämistä ja ymmärtäminen kuolemista, samalla se on kuitenkin myös kaikkein ihastuttavin ja riemastuttavin kokemus maailmassa. Egon kuolemassa on vapaus, rauha, tyyneys ja ilo.

Jos todella kaipaat rakkautta, tartu heti ymmärtämisen tehtävään.

Ota se vakavasti, tarkastele jotakuta, josta et pidä, ja näe todella oma ennakkoasenteesi. Katsele jotakin, johon takerrut, ja näe todella ripustautumisen tuottama kärsimys, hyödyttömyys ja vapauden puute, ja katsele pitkään ja rakastavasti ihmisen kasvoja ja heidän käytöstään. Käytä jonkin verran aikaa katsellaksesi luonnon ihmeitä: linnun lentoa, kukkivaan kukkaa, pölyyn musertuvaa kuivaa lehteä, joen virtaamista, kuun nousemista, vuoren ääriviivoja taivasta vasten. Tehdessäsi niin sydäntäsi ympäröivä kova suojakuori pehmenee ja sulaa ja sydämesi herää eloon herkäksi ja vastaanottavaksi. Pimeys kaikkoaa silmistäsi, näet kirkkaasti ja syvälle ja saat viimein tietää, mitä rakkaus on."

Kun ihmiset olivat lähteneet, hän nousi vuorelle rukoilemaan yksinäisyydessä.
Matt. 14:23

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että voit rakastaa vain ollessasi yksin?

Mitä rakastaminen tarkoittaa?

Se tarkoittaa ihmisen, asian tai tilanteen näkemistä sellaisena kuin se on - ei sellaisena, joksi sen kuvittelee- ja vastaamista sillä tavalla, jonka se ansaitsee. Et voi rakastaa sitä, mitä et edes näe.

Mikä estää sinua näkemästä? Käsitteesi, luokittelusi, ennakkoasenteesi ja projektiosi, tarpeesi ja riippuvuutesi, ne leimat, jotka olet lyönyt ehdollistamistesi ja menneisyyden kokemustesi perusteella.
Ymmärtäminen on kaikkein vaivailloisinta, mihin ihminen voi ryhtyä. Siinä tarvitaan kurinalaista ja valpasta mieltä, kun taas ueimmat ihmiset hairahtuvat mieluummin henkiseen laiskuuteen kuin näkemään vaivaa ymmärtääkseen kutakin ihmistä ja asiaa uudella tavalla ja tuoreesti."

Anthony De Mello- Rakkauden tiellä
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti