torstai 11. tammikuuta 2018

BYOFT, be your own fucking teacher

"Tiede muuttuu vakavasta ja arvostettavasta asiasta vanhanaikaiseksi ja merkityksettömäksi, kun kaikista sekopäisistä paranormaaleista jutuista tulee keskeisin mielenkiinnon kohde. Meillä on sellaisia Hawkindin kaltaisia kavereita, jotka julistavat tieteen toimittavan ihmiskunnan tulenkantajan virkaa, ja tämä voikin olla lauman tasolla totta, mutta jos erottaudut ydinlaumasta edes vähän, alat ymmärtää, missä todelliset tulenkantajat reuna-alueillaan tekevät todellista työtään, missä on yllättävän monta mieletään avointa tieteen tekijää työssään."

"Ovatko tiedemiehet suurimpia ajattelijoitamme? Ehkä kiistanalaisia sellaisia. Suuri äly ja tehokas ajatteleminen kulkevat harvoin käsi kädessä. Oikeastaan tiedemiehet eivät vain ole olematta suurimpia ajattelijoitamme vaan siksi, johtuen heidän vuosikausia kestävistä eriytyneistä opinnoistaan, he ovat kenties kaikkein kapeakatseisimpia ja tehokkaimmin indoktrinoituja ihmisiä koko nykymaailmassa. Näin tulee ollakin, mutta tällainen kapea-alainen keskittyminen tekee tiedemiehistä automaattisesti kykenemättömiä käsittelemään olemassaolon laajempia kysymyksiä. Kuten Richard Feynman on sanonut, tiedemies, joka tarkastelee ei- tieteellisiä ongelmia, on ihan yhtä tyhmä kuin kuka muu tahansa."

"Hawking on kaikkein arvostetuin tiedeheppumme ja hän väittää kirjassaan, että filosofia on kuollut ja että tiede hoitaa nyt ihmiskunnan tiedon etsimisen tehtävää. Jos ei olisi totta, että tiede toimii valonkantajana ihmiskunnalle, asialla tuskin olisi väliä, mutta se on totta, sillä niin kovin moni siihen uskoo. Ja tässä itse Hawkingin kirjoittamassa kirjassa sen ensimmäinen lause on umpihölmö ja ilmoitetaan erehtymättömänä tosiseikkana, vaikka se on vain perusteeton uskomus. Meidän kaikkein arvostetuin tiedeheppumme on niin omien uskomustensa sokaisema, ettei hän tajua niiden olevan vain uskomuksia. Ei tarvita kuin puoli virkettä paljastamaan tulenkantaja sokeaksi. Ja siinä tapauksessa, että satut pitämään kirjaa pelitilanteesta, ei niinkään kuollut filosofia pyöritti leuhkan tieteen juuri aivan kahville ja palasi sieltä takaisin yksin. Konseksukseen perustuva filosofia ehkä kieriskelee lattialla ja leikkii käskystä kuollutta, mutta ääretön skeptismi - eli vilpitön etsiminen - ei anna minkäänlaista armoa eikä ota sotavankeja.
Minun neuvoni on, kuten aina: BYOFT, be your own fucking teacher- ole hitto itse oma opettajasi."

Jed McKenna: Kaiken teoria


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti