Google+ Followers

torstai 7. tammikuuta 2016

Tänään en tuomitse mitään

"Oletko koskaan antanut itsellesi mahdollisuutta elää päivän täysin hyväksyen kaikki ja tuomitsematta mitään? Suurimmalle osalle meistä se olisi vaikeaa, koska on harvinaista viettää aikaa, puhumattakaan koko päivä, jonkun kanssa arvioimatta mitään. Kun pysähdymme tarkastelemaan asiaa, monet meistä kauhistuvat sitä, kuinka usein tuomitsemme toiset ja itsemme. Meistä voi tuntua jopa mahdottomalta olla arvostelematta mitään. Tarvitsemme kuitenkin vain tahtoa harjoitella kärsivällisesti odottamatta olevamme täydellisiä. Vanhoista, hyödyttömistä tavoista luopuminen onnistuu toiston ja sinnikkyyden avulla.
Suurimmalla osalla meistä on eräänlainen tunnelinäkö. Emme näe ihmisiä kokonaisina. Näemme ihmisestä vain osan, ja mielemme helposti tulkitsee sen jotenkin viallisena. Suurin osa meistä on kasvanut sellaisessa koti- ja kouluympäristössä, jossa painotettiin rakentavaa kritiikkiä mutta jossa itse asiassa opetettiin virheiden etsimistä kätketyssä muodossa.
Kun huomaamme toistavamme tätä kuviota puolisomme, lastemme, ystäviemme tai jopa satunnaisten tuttaviemme kohdalla, voi olla hyödyllistä rauhoittaa mieli, tarkkailla ajatuksia ja tulla tietoiseksi siitä, että virheiden etsiminen perustuu menneisiin kokemuksiimme.
Arvioinnin kohteena oleminen ja muiden arvioiminen on vanha tapa, joka pahimmassa tapauksessa johtaa pelkoon ja parhaassa tapauksessa ehdolliseen rakkauteen. Kokeaksemme ehdotonta rakkautta meidän pitää päästä eroon arvioivasta osastamme. Arvioitsijan sijaan meidän pitää kuulla sisältämme vahva ääni, joka sanoo meille itsellemme ja toisille ihmisille: "Rakastan ja hyväksyn sinut täysin sellaisena kuin sinä olet".
Kun vahvistamme päätöstämme olla rakkauden etsijöitä, toisten ihmisten vahvuuksien etsimistä vikojen sijaan tulee helpompaa. On tärkeää soveltaa tätä opetusta kaikkien ihmisten kohdalla, myös itsemme. Silloin voimme nähdä myös itsemme rakastavasti.
Tuomioiden langettamisesta luopuminen on yksi tapa vapautua pelosta ja kokea rakkautta. Kun opimme olemaan tuomitsematta muita- ja hyväksymään heidät täysin, ilman että tahdomme muuttaa heitä- voimme samalla oppia hyväksymään itsemme.
Kaikki, mitä ajattelemme, sanomme tai teemme, vaikuttaa meihin kuin bumerangi. Kun lähetämme maailmaan tuomioita kritiikin, raivon tai hyökkäävien ajatusten muodossa, ne palaavat takaisin luoksemme. Kun luovumme tuomitsemisesta ja lähetämme maailmaan vain rakkautta, sekin tulee takaisin luoksemme."

Rakkaus on pelosta vapautumista, Gerald G. Jampolsky

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti