perjantai 29. syyskuuta 2017

Olemisen autuus, elävä rauha

"Kun kuulet sisäisestä avaruudesta, alat ehkä etsiä sitä, mutta koska etsit sitä kuin esinettä tai kokemusta, et sitä löydä. Tämä on kaikkien niiden ongelma, jotka tavoittelevat henkistymistä tai valaistumista. Siksi Jeesus onkin sanonut:: "Ei Jumalan valtakunta tule niin, että sen tulemista voidaan tarkkailla. Eikä voida sanoa: "Se on täällä", tai: "Se on tuolla". Katsokaa: Jumalan valtakunta on teidän keskellänne."
Jos et ole valveilla ollessasi jatkuvasti tyytymätön, huolestunut, levoton, masentunut, epätoivoinen tai muulla tavoin kielteisyyden jäytämä: jos voit nauttia yksinkertaisista asioista, kuten sateen tai tuulen kuuntelemisesta: jos voit nähdä taivaalla lipuvien pilvien kauneuden tai kykenet olemaan toisinaan yksin tuntematta itseäsi yksinäiseksi, kaipaamatta viihdyttäviä ärsykkeitä: jos kohtelet ventovierasta vilpittömän ystävällisesti haluamatta häneltä mitään...Ihmismielen muutoin alituiseen ajatusvirtaan on avautunut tilaa, vaikka vain edes hetkeksi. Kun näin tapahtuu, syntyy tunne, vaikka heikkokin, hyvinvoinnista ja elävästä rauhasta. Tunteen voimakkuus vaihtelee tuskin huomattavasta, taka-alalla olevasta tyytyväisyydestä Intian entis-aikojen viisaiden nimittämäksi anadaksi-olemisen autuudeksi.

Koska olet ehdollistunut pelkän muodon huomioimiseen, tiedostat sen luultavasti vain epäsuorasti. On olemassa jotakin, joka yhdistää kykyä nähdä kauneutta, kykyä arvostaa yksinkertaisia asioita, nauttia omasta seurasta tai suhtautua muihin ihmisiin sydämellisen ystävällisesti. Tämä yleinen tekijä on tyytyväisyyttä, rauhaa ja elävyydentunnetta, näkymätön tausta, jota ilman nämä kokemukset eivät olisi mahdollisia."

Eckhart Tolle


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti