Google+ Followers

torstai 22. tammikuuta 2015

absoluuttinen totuus
"Helpottaa kun tietää 
 että totuus on absoluuttinen.
 Jokin kestää ja pysyy paikallaan silloinkin,
 kun kaikki muu muuttuu."


Jotkut sanovat, että on olemassa yhtä monta totuutta kuin on ihmisiä. Jokaisella on oma totuutensa eikä mikään ole absoluuttista.
Onko todella näin? Jos katsoo norsua takaapäin, näkee hännän. Mutta norsu ei muutu hännäksi vain siksi, että jonkun näkökulmasta se näyttää siltä. Mielipiteet ja näkökulmat eivät luo totuutta, ne ovat vain erilaisia lähestymistapoja ja heijastavat ihmisen tiedostamisen tapaa. Jos totuus olisi sama kuin mielipide, silloin ihmisen mieli olisi suurempi kuin totuus. Hänellä olisi siis kaikki tieto eikä olisi olemassa mitään, mikä voisi ylittää ihmisen käsityskyvyn. Totuus olisi ihmiselle alisteinen. Kaikki olisi suhteellista eikä mikään olisi absoluuttista. Ihmisellä saattaa yhtenä päivänä olla jokin mielipide jostain asiasta. Seuraavana päivänä hänen mielipiteensä on kenties muuttunut. Onko totuus muuttunut mielipiteen mukana?

Oletetaan, että kaksi ihmistä päättää, että toinen soittaa toiselle seuraavana päivänä kello kaksi iltapäivällä. Puhelun soittaja asuu Ruotsissa, ja puhelun vastaanottaja asuu Suomessa. Suomalainen odottaa puhelua sovittuun aikaan eikä soittoa kuulu. Hän suuttuu ja pettyy, ihmettelee, miksei toinen pidä sanaansa. Kun kello tulee kaksi Ruotsissa, ystävä tarttuu puhelimeen ja soittaa Suomeen. Kukaan ei kuitenkaan vastaa, ja soittaja vuorostaan ihmettelee, miksei toinen pidä sopimuksesta kiinni. Kumpikin on mielestään oikeassa ja katsoo toisen olevan väärässä. Kummallakin on käsitys, että hän tietää, mikä on totta, ja pitää siitä ehdottomasti kiinni. Totuushan on tietysti se, että on olemassa aikaero (aikakin on vain keksittyä harhaa; Jaken huom.;-)

Ihmisen käsityskyky ja tietoisuus muuttuvat. Kun on lukenut jonkun kirjan ja kokenut saavansa siitä paljon, voi palata siihen jonkin ajan kuluttua ja löytää siitä jotakin, mitä aiemmin ei huomannut. Silti teksti on kirjassa sama, lukijan käsityskyky vain on muuttunut.

-Tommy Hellsten
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti