Google+ Followers

lauantai 12. joulukuuta 2015

Älykkyyden harha

"Älykäs ihminen luottaa älyynsä ratkoessaan ongelmiaan eikä kenties tule koskaan pohtineeksi sitä, ettei todella tiedä, mikä on kokonaisuuden kannalta oikein. Jotta tietäisimme tämän, meidän pitäisi nähdä kaikki aikojen alusta aikojen loppuun saakka. Tämä taas on meissä olevan oikean mielen eli Pyhän Hengen tehtävä. Egon äly ei kykene erottamaan oikeaa väärästä edes pienessä hetkessä saatikka koko kokonaisuuden suhteen. Mikäli siis haluamme olla onnellisia, mikä tässä kohdin on synonyymi havahtumiselle, meidän on luovuttava kokonaan kuvitelmastamme, että kykenisimme tietämään, mikä on parasta meille itsellemme ja muille. Tämän takia puhun autuaallisesta tyhmistymisestä. Tyhmistyminen ei siis merkitse älyn tylsistymistä vaan älykkyyden viehätyksen vähenemistä.
Pidin itseänikin ennen suhteellisen älykkäänä mutta todettuani, etten pääse omalla älylläni lopulta mihinkään, päätin lakata keskittymästä siihen ja jättää älyni pelkästään totuuden työkaluksi.
Jos älykkyyttäni siis edelleen tarvitaan johonkin, kuten nyt jossain määrin vaikkapa tämän kirjan kirjoittamiseen, se on edelleen käyttössäni mutta sillä ei enää ole itseisarvoa. Älykkyys on hyvä renki mutta huono isäntä. Jumalan muistamiseen ei tarvita älykkyyttä vaan ainoastaan halua nähdä koko mielen harha toisin."

Vapaus valita, juha pitkänen (kuvajainen)

"Oletko mieluummin oikeassa vai onnellinen?-IOK

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti