Google+ Followers

keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Maailmallinen tunne VS. Sielun tunne (mietiskely)

Mitä hyödyttää, jos hän voittaa omakseen koko maailman mutta menettää sielunsa?
Matt. 16:26

Palauta mieleesi tunne, joka sinulla on, kun joku ylistää sinua, kun kelpaat, kun olet hyväksytty, kun sinulle osoitetaan suosiota. Aseta sitä vasten tunne, joka sinussa herää katsellessasi auringonnousua tai- laskua tai ylipäätänsä luontoa tai kun luet kirjaa tai katsot elokuvaa, josta pidät erityisen paljon. Maistele tätä tunnetta.

Vertaa tätä tunnetta edelliseen, siihen, joka heräsi sinussa, kun sinua ylistettiin. Ymmärrä, että ensin mainittu tunne syntyy itsensä ylentämisestä. Se on maailmallinen tunne. Jälkimmäinen on seurausta itsensä toteuttamisesta, ja se on sielun oma tunne.

Tässä toinen vastakkainasettelu: Palauta mieleesi se tunne, joka sinulla on menestyttyäsi, onnistuttuasi, kun olet kärjessä, kun voitat pelin tai vedonlyönnin tai väittelyn. Vertaa tätä tunnetta siihen, joka sinulla on, kun nautit työstäsi, johon olet uppoutunut, tai toiminnasta, jossa olet mukana. Pane merkille se ero, joka on maailmallisen ja sielun oman tunteen välillä.

Muista mitä tunsit, kun sinulla oli valtaa, kun olit johtaja, kun ihmiset katsoivat sinua ylöspäin, kun he ottivat sinulta käskyjä tai kun olit suosittu. Rinnasta tämä tunteesi läheisyyteen ja kumppanuuteen; aikaan, jolloin nautit täysin siemauksin ystävän seurasta tai ryhmästä, jolla oli hauskaa ja joka nauroi.

A. Kun olet tehnyt tämän, yritä ymmärtää maailmallisten tunteiden todellista luonnetta, nimittäin itsensä ylentämistä. Se ei ole luonnollista.

Yhteiskuntasi ja kulttuurisi loivat sen tehdäkseen sinusta tuottavan ja valvottavan. Tämä tunne ei saa aikaan sitä ravintoa ja onnellisuutta, joka syntyy luontoa tai toisten seuraa tai työtä mietiskeltäessä. Sen tarkoituksena on synnyttää kauhua, kiihtymystä ja tyhjyyttä.

B. Tarkkaile itseäsi päivän tai viikon mittaan ja ajattele sitä, kuinka monet tekosi ovat erossa näistä kauhuja tai tyhjyyttä tuottavista kiihtymyksen latauksista, toiveista saada huomiota, hyväksyntää, mainetta, suosiota, menestystä tai valtaa.

C. Katsele ihmisiä ympärilläsi. Onko ketään, joka ei olisi tullut riippuvaiseksi maailmallisista tunteista? Onko ketään, joka ei olisi niiden alistama, joka ei kaipaisi niitä, ei kuluttaisi valveilla olonsa jokaista hetkeä -tietoisesti tai tietämättään- niiden tavoittelemiseen?

Kun oivallat tämän, käsität myös sen, miten ihmiset  yrittävät saada maailman omakseen ja kadottavat tässä prosessissa sielunsa. He nimittäin elävät tyhjää, sielutonta elämää.

Tässä vertaus elämässä pohdittavaksesi. Turistiryhmä Istuu bussissa, joka on matkalla suurenmoisen kauniin seudun halki; järvien, vuorten, niittyjen ja jokien. Bussin ikkunoiden verhot on vedetty ikkunoiden eteen.
Matkustajilla ei ole mitään käsitystä siitä, mitä ikkunoiden toisella puolella on. Koko heidän matkansa kuluu kinastelussa siitä, kuka saa istua parhaalla paikalla, kelle abloodeerataan ja ketä arvostetaan. He jatkavat kinasteluaan matkan päätepisteeseen saakka.

Anthony De Mello, rakkauden tiellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti