torstai 7. toukokuuta 2020

Voiko Rakkautta lainata?

Aloin miettimään sitä, miten paljon laina pyörittää maailmaa. Onhan se hieman kummallista, että kaikki tuntuu pyörivän lainan varassa. Annas kun kerron:
Jos olet ostamassa taloa, todennäköisesti joudut ottamaan lainaa. Jos ostat uuden auton, saatat joutua ottamaan lainaa. Jos päätät lähteä opiskelemaan, otat lainaa. Jos menet vuokralle asumaan, saatat joutua maksamaan 3 kuukauden vuokrat etukäteen, sekin on lainaa. Sitten haluat tietenkin sen kaiken takaisin kun muutat asunnosta pois. 
Villien nuoruusvuosien aikana lainattiin kavereilta kassuja eli c kasetteja jotka olivat lainassa. Monesti piti vastalahjaksi lainata myös kasetteja lainaan. Jos poltit tupakkaa, oli tyylinä lainata kaverilta tupakka. Sekin piti maksaa takaisin, usein jopa korkojen kera. Näin pelaa maailma isommassakin mittakaavassa; koroilla maailma yrittää rikastua.
Pikavipit, kirjastot ja työelämä. Jotta voit maksaa asuntolainaa tai vuokraa, sinun on ansaittava raha tekemällä hyvin työsi. Olet työnantajallekin vain lainassa. Raha ja työkin on vain lainassa. 

Kehokin on vain lainassa 1 sekunnista n. 100 vuoteen, kunnes uusi kierros napsahtaa päälle. Lopulta vanhettunut hiilivaunu (keho) heitetään maahan ja uusi otetaan tilalle.
Kauppiaat myyvät tavaroita ja ideoita sekä ajatuksia jotka heilläkin on vain lainassa. Työpaikan työtunneista pitää pitää tarkkaa lukua jotta ne täyttyvät. Lapsetkin kasvavat isoiksi ja itsenäistyvät eli ovat vain hetken lapsia vanhemmilleen. Työpaikat vaihtuvat ja kaikki elämän syklit muuttuvat. Elämä ikäänkuin myy itseään uskottavasti mutta haalistuu ja lopulta katoaa. Elämä on siis vain lainassa.

Ihmissuhteetkin ovat lainassa. Vanhoja suhteita jätetään taakse ja uusia ihmissuhteita solmitaan. Ihan niin kuin vanhoja työsuhteita puretaan ja uusia allekirjoitetaan. Kun kirjoitat sopimukset, sinun tulee täyttää lainasi.
Ihmissuhteet solmitaan sillä perusteella, että toisen pitää täyttää toisen odotukset. Sekin on kuin sopimus. Sinun on täytettävä se mikä minulta puuttuu. Jos ja kun niin ei käy, sanotaan heipat. Vanha menneisyyden laina viedään uuteen "sopimukseen" (suhteeseen) ja se laina yritetään maksaa pois.
Se toinen ihminenkin on vain lainassa, mitenkään omaa omaisuutta hän ei voi olla.

Sitten henkinen laina. Henkisissä piireissä puhutaan paljon karmasta joka pitää maksaa. Jos olet tehnyt elämässäsi jotain pahaa tai hyvää, niin se maksetaan sinulle tai sitten sinä olet maksaja. "Sitä saa mitä tilaa", "kun lähtee sutta karkuun, tulee karhu vastaan" (verokarhu).
Uskonnollisissa piireissä on taivaat ja helvetit. Jos elät huonosti tai et anna itseäsi Jeesukselle, sinua odottaa isot velat joutumalla helvettiin. Kaikesta seuraa maksun aika eli kaikki velat on maksettava.

Mitä jos tätä kaikkea lainaa ohjaakin vain syyllisyys ja pelko? Mitä jos menneisyys onkin vain idea jolla markkinoidaan maailmaa? Mitä jos kaiken oravanpyörän tarkoitus onkin vain käyttää menneisyyttä sopimuspaperina joka lopulta heitetään roskiin?

Jos Rakkaus ei eläkään lainojen maailmassa vaan tässä hetkessä, joka vain laajenee ikuisuudeksi asti?
Jos Rakkaus ei pyydä mitään, se vain antaa? Mitä jos ihmisuhteet ovat aina puhtaita ja viattomia? Mitä jos läsnäolo onkin tärkeintä? Mitä jos Rakkaus voikin ohjata ja vapauttaa kaikesta tästä lainasyyllisyyspelihässäkästä?
Mitä jos Rakkaus sallii tämän koko näytelmän tapahtuvaksi täydellisellä anteeksiannollaan?
Jos kaikki onkin vain pelkkää kuviteltua peliä? Jos totuus onkin aivan jotain muuta?
Jos Todellisen Rakkauden äärellä jokainen pienen mielen karma katkeaa täydelliseen viattomuuteensa ja Rakkaus lopettaa jokaisen velan ja pelaamisen mikä on näyttänyt ikinä tapahtuvan tässä ajan maailmassa?

Jos Rakkauden hetkessä kaikki lainat on annettu anteeksi ja vapautettu? Jos karmasta ei jää muistoakaan?  Jos tässä viattomassa nyt hetkessä hetkessä on kaikki egon luomat velat poltettu tuhkaksi?

Jos koko ajatusleikki ja alitajuiset syyllisyydet puhdistuisi lopullisesti, mikä meitä enää ajaisi ristille tuomittavaksi? Karman ikuiselta kiertokululta näyttävä elokuva tulisi päätökseen. The end.

No tämän oivalluksen jälkeenkin maailma saa jatkua. Minä vain olen poissa pelistä ja silti elän. Ehkä enemmän kuin koskaan ennen.
Nyt vain ilman velkaa.

Jake

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti