torstai 14. joulukuuta 2017

Egon tarkkaileminen


Otteita teoksesta: Jesseph, Joe R. 2008. A Primer of Psychology According to A Course in Miracles, s. 52-54.
Jotta Kurssin psykologia voisi tulla eläväksi käytännöllisessä mielessä, on erittäin suureksi avuksi kyetä tarkkailemaan omassa mielessä olevaa egon ajattelujärjestelmän toimintaa. Kurssissa Jeesus kutsuu oppilaitaan sitoutumaan yhdessä hänen kanssaan tähän lempeään itsensä tarkkailemiseen.
”Kukaan ei voi päästä eroon harhakuvitelmistaan (illusions), ellei hän tarkastele niitä, sillä kuvitelmia suojellaan sillä, ettei niitä tarkastella. Harhakuvitelmia ei tarvitse vältellä, sillä ne eivät voi olla vaarallisia. Olemme valmiit tarkastelemaan lähemmin egon ajattelujärjestelmää (thought system), koska yhdessä meillä on valaisin, jolla saamme sen häipymään. Olet valmis luopumaan egon ajattelujärjestelmästä silloin kun tajuat, että et tarvitse sitä enää. Voimme olla täysin rauhallisia näin tehdessämme, sillä etsimme vilpittömästi pelkästään totuutta. Egon ”dynamiikka” tulee hetken aikaa olemaan läksymme. Koska olemme itse antaneet egolle todellisuuden, tulee meidän ensin tarkastella sen dynamiikkaa nähdäksemme egon taakse (beyond it). Yhdessä teemme hiljaisesti tyhjäksi egon erehdykset ja katsomme sitten niiden takana olevaan totuuteen.” (T-11.V.1)
Sana ”dynamiikka” on pantu tässä lainausmerkkeihin siksi, että ego on mahdottomasta ajatuksesta syntynyt illuusio, eikä sillä siten ole mitään voimaa vaikuttaa todellisuuteen. Egon voima tulee ainoastaan siitä, että valintanamme on ollut uskoa egon todellisuuteen, mikä samalla merkitsee uskomista erillisyyden uneen ja kaikkiin sen mukanaan tuomiin vaikeuksiin. Käyttämällä väärin mielemme valtaa päättää saamme erehdyksen erillisyydestä näyttämään todelliselta.
Ihmeiden Oppikurssissa termi ”ego” symbolisoi mielessä olevaa ajattelujärjestelmää, joka on kokonaisuudessaan virheellinen ja joka johtaa erehdysten elämään. On kuitenkin tarpeellista tutkia egon virheitä, koska onnettomat inhimilliset olosuhteet ovat seurausta valinnasta uskoa virheisiin ja pysyä yhä edelleen tässä uskossa. Alkusoittona henkiselle heräämiselle ja vaihtoehtona tälle onnettomalle unelle Kurssi tarjoaa väylän egon uskomusten oikaisemiseen, jossa uskomukset vaihtuvat ”visioiksi” (todelliseksi näkökyvyksi). Tästä on seurauksena ”onnellinen uni” - anteeksiantamisen ja ykseyden uni, erillisyyden ja pelon unen sijaan. Kuitenkin tehdäksemme tämän meidän tulee oppia, miten voimme päästä käsiksi mieleemme siten, että voimme vaihtaa ajattelujärjestelmän, josta olemme pitäneet kiinni. “Vision” kautta nähtynä - mikä on näkemistä Pyhän Hengen silmin - näemme maailman ja veljiemme kauneuden. Kurssissa Jeesus opastaa opiskelijoita tässä asiassa:
”Et voi siirtää syrjään vision (todellisen näkökyvyn) esteitä ilman että tarkastelet niitä, sillä asioiden väistäminen on tuomitsemista. Jos haluat tarkastella niitä, Pyhä Henki antaa arvionsa ja Hän arvostelee oikein. Hän ei voi kuitenkaan säteillään poistaa sitä mitä sinä piilottelet, sillä sinä et ole tarjonnut niitä Hänelle, eikä Hän siksi voi ottaa niitä sinulta pois.
Tämän vuoksi ryhdymme toteuttamaan järjestelmällistä, hyvin jäsenneltyä ja huolellisesti suunniteltua ohjelmaa, jonka avulla sinun on tarkoitus oppia, miten voit antaa Pyhälle Hengelle kaiken sellaisen, mitä et halua. (Toisin sanoen: tarkoitus on oppia, kuinka tulla oikea-mieliseksi tunnistamalla ego ja torjumalla se). Pyhä Henki tietää, mitä egolle on tehtävä. Sinä et ymmärrä miten käytetään sitä, minkä Hän tietää. Kaikki se,mikä ei ole Jumalasta, katoaa, kun se annetaan Pyhälle Hengelle. Sinun tulee kuitenkin itse olla halukas tarkastelemaan kokonaisuudessaan todellisen vision esteitä, sillä muuten Hänen tiedoistaan ei ole sinulle mitään hyötyä.” (T-12.II.9:6–10:5)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti