torstai 30. maaliskuuta 2017

Yksipuolinen aseistariisunta!

 Yksipuolisen aseistariisunnan perusteet

"Yksipuolinen aseistariisunta kertoo jo nimellään, mistä siinä on kyse: sinä itse lasket aseesi odottamatta toiselta mitään. Tavanomaisesti ajattelemme niin, että jos me teemme joitakin myönnytyksiä, toisenkin tulee tehdä niin, ikään kuin rauha ja sopu kahden ihmisen välillä olisi jonkinlaista kaupankäyntiä. Kuten jo aiemmassa luvussa selvitin, toimitamme tällä tavoin ihmissuhteissamme yleensäkin. Meille on useinmiten täysin vierasta ajatella millään muulla tavoin, kuin että ihmissuhteissamme olisi kaksi osapuolta, jotka molemmat ovat vastuussa suhteen laadusta. Yksipuolinen aseistariisunta merkitsee sitä, että sinä itse otat täyden vastuun jokaisesta ihmissuhteestasi. Tämä on suuri ja merkittävä askel itsetuntemuksesi tiellä.
Yksipuolinen aseistariisunta alkaa siitä, että ymmärrät, ettei kukaan eikä mikään muu paitsi sinä itse ole vastuussa sinun tunteistasi, ajatuksistasi, reaktioistasi ja asenteistasi ja viime kädessä siitä, mitä sinä omien ajatustesi heijastumana koet. Kyse on toisin sanoen siitä, että otat oman hajalleen levittyneen voimasi takaisin itsellesi, tai ehkä yksinkertaisemmin että vain palautat itse itsesi itsellesi. Miten pirstaleina ja tuhansina palasina mielemme onkaan kuvitellessamme, että joku muu kuin me itse aiheuttaa meille meidän tunteemme ja reaktiomme! Nämä palaset sinun on jälleen kerättävä kasaan ja aloitettava siitä, että ymmärrät itse olevasi vastuussa kaikesta, mitä elämässäsi tapahtuu. Voidaaankin sanoa, että havahtumisessa on kyse itsensä eheyttämisestä.

Syyttelemättömyys

Tehokkain tapa oman mielensä eheyttämiseksi on lakata syyttelemästä ketään ja mitään yhtään mistään. Tämä ei ole ihan helppoa, sillä olemme niin kovin tottuneita etsimään syitä omaan hyvään tai pahaan oloomme muista ihmisistä ja kaikenlaisista ulkoisista seikoista. Kyllähän meidän on suhteellisen helppo olla syyttelemättä ketään olotilastamme silloin, kun olomme on edes jotakuinkin hyvä eikä kukaan erityisemmin ärsytä meitä, mutta tiedät varmaan itsekin omasta kokemuksestasi, miten vaikeaa on silloin, kun toinen tekee jotakin sellaista, mistä et pidä. Meidän on alkuun lähes mahdotonta ajatella edes teoriassa, ettei toisen käytös olisikaan hänen vastuullaan. Yksipuolinen aseistariisunta merkitsee kuitenkin juuri sitä, että ymmärrät, että jokainen tietoisuuteesi tuleva asia on sinun vastuullasi - kyllä, myös ne sodat ja murhat, joista luet lehdistä. Salli minun valaista asiaa hieman lisää.
Kun sanon, että kaikki tietoisuuteesi tuleva on sinun vastuullasi, en tarkoita sellaista perinteistä käsitystä vastuusta, että sinun pitäisi tehdä asioille konkreettisesti jotakin. Miten edes voisit mitenkään juosta paikkaamassa ympäri maailmaa kaikki asiat, jotka järkyttävät mielenrauhaasi? Tarkoitan vastuulla sitä, ettet syytä ketään etkä mitään yhtään mistään. Lähi - idän jäätynyt tilanne ei ole israelilaisten eikä palestiinalaisten syy. Maailmantaloudellinen tilanne ei ole monikansallisten yhtiöiden syy. Sairauksista paranemattomuus ei ole lääkäreiden ja lääketehtaiden syy. Auto-onnettomuus ei ole huonon ajokelin syy. Kärsimys ei ole Jumalan syy. Sinun on ymmärrettävä koko olemuksellasi, ettei havahtuminen merkitse maailman epäkohtien parantamista vaan ainoastaan sinun oman mielesi parantumista.
Mutta yhtä lailla mikään ei ole minkään ansiota: Ilosi ei ole toisen ihmisen ansiota. Onnellisuutesi ei ole hyvän työsi tai ihanan avioliittosi ansiota. Hyvä viljasato ei ole säiden ansiota, eivätkä hengelliset kokemuksesi ole Jumalan ansiota. Havahtuminen ei myöskään ole tämän maailman henkistämistä, niin että tässä maailmassa itsessään olisi jotakin, mikä olisi hienoa ja tavoittelemisen arvoista. Kaikki tavoittelemisen arvoinen on sinussa itsessäsi.
Ymmärrän, että tätä voi olla vaikea käsittää, mutta älä hätäänny, ei sen käsittäminen tai oivaltaminen mahdotontakaan ole. Joudun palaamaan takaisin niihin lähtökohtiin, jotka ovat kaikkien kirjoitusteni pohjavireenä ja joita ilman yksipuolista aseistariisuntaakaan ei voi ymmärtää saatikka valjastaa käyttöön. Ensinnäkin, mieli on syy ja kaikki muu on seurausta mielestä. Mieli on ensisijainen ja kaikki muu toissijaista. Toiseksi, niin kauan kuin pidämme jotakin meistä erillisenä, hajotamme oman mielemme lukemattomiksi pirstaleiksi. Kolmanneksi, havahtuaksesi näkemään kaiken kirkkaammin, sinun on todellakin opeteltava ajattelemaan kokonaan uudella tavalla, vähän niin kuin et olisi koskaan aiemmin edes tiennyt, mitä ajatteleminen on. Tämän voi tiivistää ohjeeksi tai huoneentauluksi seuraavasti:

1. Mieli on syy ja kaikki muu seurausta
2. Mikään ei ole minusta erillään
3. Kaikki on aivan toisin kuin mitä olen ajatellut

Jollei mikään todella ole sinusta erillään, kaikki sinulle tapahtuva liittyy jollakin tavoin sinuun, ja jos mieli on ensisijainen, kaikki sinulle tapahtuva liittyy nimenomaan sinun mieleesi ja jos sinun on 
opittava ajattelemaan kokonaan uudelleen, sinun on opittava näkemään kaikki sinulle tapahtuva uudessa valossa.
Jos oivallat nämä lähtökohdat todellisiksi, sinun on hyvin helppo lakata syyttelemästä ketään mistään - itsesi mukaan lukien - mutta mikäli et halua edes yrittää ymmärtää, ettei sinulle tapahdu mitään, mikä olisi sinusta erillään, etsit ajatuksissasi jatkuvasti oman olotilasi aiheuttajia, ja jos olosi on kurja, etsit syyllistä, ja jos se taas on iloinen ja onnellinen, takerrut johonkin ulkoiseen kuvitellen sen olevan ilosi ja onnesi lähde.
Ilo ja onnellisuus, aivan kuten paha mieli ja ahdistuskin, ovat sinun valintojasi. Sinä itse päätät, haluatko kokea hyvää oloa ja mielenrauhaa vai jotakin muuta. Vaatii tosin todella paljon harjoittelua ja syvää oivaltamista, ennen kuin voi säilyttää mielenrauhansa kaikkein vaikeimmissakin tilanteissa. Juuri siksi oikean mielen ajattelutapaa on harjoiteltava, ja mikäpä olisi siihen parempi harjoitusalusta kuin ihmissuhteet, sillä niiden puitteissa käymme läpi sekä kaikki mahdolliset hyvät että kurjat tunteet. Ihmissuhteet ovat näin kenties tehokkain tie itsetuntemukseen, ja siksi kehotankin sinua elämään juuri sitä elämää, jota elät, ja olemaan pakenematta mihinkään luostareihin tai ashrameihin - ellet nyt satu kokemaan selvää sisäistä opastusta tehdä niin. Sinulla on  nykyisissä ihmissuhteissasi aivan kaikki, mitä juuri tällä hetkellä tarvitset päästäksesi itsetuntemuksen tielläsi eteenpäin. On tarpeetonta mennä merta edemmäs kalaan. Suostu siis omaan elämääsi juuri sellaisena kuin se on, sillä olethan omalla mielelläsi sen itsellesi täsmämittojen mukaan räätälöinyt."

kamalan ihanat ihmissuhteet, juha kuvajainen

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti